Când să mergi la dentist ?

  • Te pregătești de vacanță? Controlul dentar trebuie făcut din timp. Dacă e necesar vreun tratament trebuie să îți lași timp pentru a îl termina. E important de știut că zborul cu avionul acutizează durerile dentare.

  • Urmează o perioadă stresantă, de activități intense? Stresul modifică circulația sangvină și Ph-ul salivei, favorizând apariția cariilor și te face mai sensibil la durere. E bine să nu lași problemele dentare și tratarea acestora să se suprapună perioadei stresante.

  • Te pregătești de un bebe ? E bine să te programezi la un control și să ceri informații despre cum să ai grijă de dinții tăi în sarcină și alăptare. De ce ? Multe tratamente si chiar radiografiile dentare nu se pot face  in timpul sarcinii. Schimbările hormonale, alăptarea și lipsa de  somn cresc riscul de a face carii sau boală parodontală.

  • Intervenții ORL sau estetice la nas ? Dinții au rădăcinile foarte aproape de sinusul maxilar și pot întreține sinuzita cronică și secrețiile nazale. Rezolvarea problemelor dentare completează tratamentul ORL și previne eventuale complicații.

  • Probleme cardiace? Dacă te pregătești de o intervenție pe cord (de exemplu aplicarea unui stent) va trebui să primești acordul stomatologic. Dacă acest consult se face cu prea puțin timp înainte de operație, singurul tratament posibil al infecțiilor dentare va fi extracția. Intervențiile cardiace, AVCul sau infarctul contraindică absolut orice tratament stomatologic timp de 6 luni. Riscul este crescut pentru evenimente cardiace ca fibrilații sau hipertensiune ce pot pune viața în pericol.

  • Probleme dermatologice care nu răspund bine la tratament? Este posibil să ai o infecție cronica dentară care să întrețină problema dermatologică ca sursă constantă de toxine în organism.

  • Probleme oncologice și va trebui să faci chimio sau radioterapie? Este bine să faci un control dentar deoarece în timpul acestor tratamente nu  sunt recomandat  alte intervenții medicale.

  • Ai descoperit că ai osteoporoză și  vei urma un tratament cu bifosfonati? Este necesar ca înainte de a incepe tratamentul să faci un control dentar. Aceste medicamente contraindică extracțiile dentare sau implanturile dentare deoarece compromit vindecarea osoasa.

  • Analizele de sânge nu iți sunt tocmai bune? O infecție dentară poate fi cauza modificarilor și tratarea ei va rezolva problema.

  • Probleme cu stomacul? Acestea pot fi întreținute de dinți, fie ca sursă de microbi sau pt că nu poți să mesteci mâncarea suficient de bine.

  • Oboseală cronică fără vreo cauza precisă? Poate fi cauzată de mulți factori, dar uneori este rezultatul bolii de focar dentar (o infecție cronică dentară, care nu doare dar produce bacterii și toxine care obosesc și epuizează organismul și sistemul imun). Rezolvarea problemei dentare iți poate readuce energia.

  • Copilul tău respiră pe gură, are mereu nasul înfundat, este obosit și se concentrează mai greu la scoală ? Uneori este o problemă de dezvoltare a maxilarului și totul poate fi îmbunătățit cu un aparat dentar. Dacă respirația pe gură persista în timp, va afecta aspectul estetic al copilului și performanta școlară. Aparatul dentar funcționează foarte bine și mai repede la copii șiadolescenți.

Previous
Previous

Augmentin

Next
Next

Importanța controalelor stomatologice periodice